11 februari 2009

På lunch med Jan Eliasson

På informatörsdagen igår, råkade jag händelsevis ta kaffe samtidigt som Jan Eliasson, som givetvis var dragplåstret för årets arrangemang.


Informatörsdagen anordnas av en projektgrupp från studentföreningen Inferno i samarbete med Informatörsnätverket i Värmland. I år bjöd dagen på Interkulturell kommunikation, retoriska härskartekniker, kommunikation på BAE System Bofors, 80-talisternas entré och Jan Eliassons reflektion kring kommunikation.

Mitt i lunchen med Jonny Ohlsson for han iväg för att ta denna bild, så jag avlägsnade mig snabbt från stolen bakom! Läs hans artikel här. Jag uppfattade Eliasson som väldigt intresserad av människor, då han var mån om att fråga var och en i sällskapet vilka vi var, var vi jobbade och om vi läst på Kau. Sedan bad han oss att ge honom tecken om han var fel ute =) I sitt föredrag kom han in på just hur viktig den personliga relationen är i en förhandling vikten av att visa intresse för den andra parten.

Eliasson tog upp tre viktiga kommunikationsaspekter för att lyckas med en medling: kulturell förståelse, språket samt respekten för den man talar med. Språkligt menade han att ordval och bruk är det viktigaste redskapet vi har. Det gäller att samla på dessa verktyg för att kunna hitta det som passar bäst i rätt situation. Inte minst för att visa att vi är villiga att försöka gå den andre till mötes genom att ändra en definition. Vilket också visar respekt.

För att förklara dels det språkliga men framför allt den kulturella förståelsen gav han ett exempel från Iran/Irak-medlingen där det blev helt fel. Jan hade sagt "I need a break" och syftat på att vila någon timme. Vilket tolken beskrev som "Jan vill av-bryta förhandlingen" varpå motparten frågade "Vad vill du egentligen?!"
- Tja, har inte ni ett muséum med mattor här?

Efter att av rent intresse varit på rundvandring på muséet, var förhandlingsgruppen som guidat Jan kring deras historia på muséet, hans vänner - varpå förhandlingen gick som smort!
Det gäller att visa intresse och förståelse för motparten i en förhandling.

Jan fick frågan om inte en förhandling alltid sker på bekostnad av någon annan?
- Jo så kan det bli om den ena parten är väldigt mycket större än den andra, det kan resultera i en senare motattack. Detta såg vi efter första världskriget då nazityskland växte fram.

En annan fråga blev lite jobbig men till slut svarade Jan att det han njuter av är balans mellan arbete och fritid - vilket han funnit svårt att uppnå.
Sedan kom det fram att frågan egentligen syftade på om han inte njuter efter en förhandling som fått bra resultat! Och jodå, det gör han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar