02 december 2008

Etik på undantag?

På ett journalistseminarie häromdagen diskuterades dels presstödets nytta och dels etiken i journalistiken. Angående presstödet var det mest argument för- och emot som stod mot varandra i en manlig panel. Andra delen av dagen var det enbart kvinnor som munhöggs lite angående journalisternas pressetiska regler och hur systemet fungerar. Min största behållning från dagen var att lyssna på Englas mamma.

Englas mamma, Carina, har nu funnit ett sätt att kanalisera sina tankar och känslor kring hur hon blev bemött av media, i sin blog. Där skrev hon även sina reflektioner efter journalistseminariet:

”Det var en bra diskussion men helt klart finns det mycket att göra för media om dom över huvud taget ska få ordning på det etiska och sunda förnuftet inom journalistiken. Jag vill påstå att det kommersiella styr etiken och så länge de är så, behöver vi lagstadga pressetiken.”

Detta höll inte pressombudsmannen Yrsa Stenius i panelen med om.
– Vi försöker hålla lagstiftarna borta så gott det går. Att stifta en lag med förbud mot att kränka privatlivets helgd kan tyckas väl motiverad. Men stiftar man en lag är det lätt hänt att någon högt uppsatt person som till exempel blir avslöjad för rattfylla hävdar att det skett i ett privat sammanhang, och att det är olagligt att skriva om det.

Englas mamma fick frågan om varför hon valt att inte anmäla media till PO.
"Jag vill kalla det en klubb för inbördes beundran och gnäll! då det inte egentligen handlar om den som blivit drabbad av media utan är en intern rättegång där den som är skyldig får betala ett belopp till klubben så den kan fortsätta att existera. Inget jag vill sponsra och har därför inte anmält några av övertrampen media gjort kring oss. Jag tycker att media borde backa lite, och vänta tills de anhöriga har informerats."

Carina ville även poängtera att utan media hade inte all information kommit fram, exempelvis missar som polisen gjorde. Hon framhäver att samhället behöver media för nyheter, att skapa debatt och granska samhället. Men hon stödjer inte alla spekulationer och att först är bäst styr kvaliteten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar