18 maj 2009

En metod att få någon att frivilligt göra som du vill

Syftar rubriken på manipulation? Nej, givetvis inte. Den syftar på lobbying.


Jag skrev som en flitig student, på informatörsnätverkets lunchmöte när lobbyisten Johannes Hylander från PR-byrån Westanders gav tips för effektiv lobbying. Han pratade om vikten av öppenhet, att uppge sina syften och vilka man representerar, för att skapa trovärdighet. De har därför valt att namnge samtliga kunder.

Han inledde, inte helt oväntat, med att uppmana till att grunda all lobbyingverksamhet med en välskriven rapport och kartläggning över nuläget: var frågan ligger hos riksdagen samt myndigheter och intresseorganisationer.

Med "lika barn leka inte alltid bäst" menade han att det ger större medial påverkan att skapa oväntade allianser, än att liknande organisationer går samman i ett uttalande.

Ett annat tips var att det, istället för att kunna skryta med att ha pratat med ministern, många gånger kan vara bättre att söka sig till sakkunniga tjänstemän med stort politiskt inflytande.

Westander anser att fler röster i samhället gynnar den demokratiska processen genom ett bättre beslutsunderlag, och för att minska klyftan mellan de som har råd att anlita PR-konsulter och övriga, ger de ut en PR-handbok. Alltid bra med input!

1 kommentar:

  1. Bra poäng med att alla ska kunna påverka i demokratin. Tacksamt för honom att föreläsa när han jobbar på ett företag som förespråkar öppenhet :)

    SvaraRadera