27 januari 2010

Entreprenörskap

Enligt Wikipedia är entreprenör "ett begrepp för en företagsam person, ofta i betydelsen företagsgrundare. I vidare bemärkelse används termen om en person som är drivande och arbetar hårt för att nå framgång."


Under detta följer en annan teori: "en entreprenör är en skapare av kreativ förstörelse på marknaden (dvs rubbar balansen mellan utbud och efterfrågan) vilket skapar kaotiska marknader och gör entreprenören till en person som skapar efterfrågan på en marknad.”


Kreativ förstörelse? Kaotiska marknader? Tja, det låter väl som att röra om i grytan och få saker och ting att hända. Något som entreprenörerna i Xmentor är duktiga på. Men min uppfattning om begreppet entreprenör är nog mer likt det första stycket...

1 kommentar:

  1. Den andra teorin är en definition som är influerad av nationalekonomen Josef Schumpeter, som levde för länge sedan i ett avlägset land.

    Han menade att entreprenörens uppgift var att hitta på nya sätt att kombinera de tre input som finns (råmaterial, energi och kapital) för att skapa mervärde och därigenom efterfrågan.

    SvaraRadera