08 januari 2010

”Du ska vara tacksam att få jobba för oss!” vs ”Varför skulle jag vilja jobba för er?”

Generationsväxlingar pågår hela tiden, varför skulle det vara så mycket mer annorlunda nu än vid tidigare generationsskiften? Skillnaderna bygger på hur den samhälleliga fostran sett ut, samt på globalisering och den allt bredare och socialare medie/IT-bild som nya generationer växer upp med. Med bra kunskaper om dagens ungdomar och deras värderingar och förutsättningar kan arbetsmarknaden rusta sig bättre för att ta emot ung arbetskraft framöver.


Det finns en hel del skrivet i ämnet. Anders Parment, doktor i företagsekonomi har skrivit boken "Så drar du nytta av generation Y", Why, dvs de ifrågasättande 80-talisterna. Han menar att deras intrång på arbetsmarknaden är lyckosamt för företagen, om de tillvaratas istället för att motarbetas.

I media beskrivs 80-talisterna som lust­drivna, kaxiga och framgångsrika. Gustav Fridolin menar i sin bok "Blåsta - nedskärningsåren som formade en generation" att 80-talisterna inte alls är bortskämda egoister under kategorin konsumtionsgenerationen som strör krav runt sig, utan resultatet av alltför många politiska samhälleliga nedskärningar.


Kairos Future har gett ut flertalet publikationer i ämnet generationsväxlingar, bl a the MeWe Generation, som beskriver vad värderingar som individualism, antiauktoritet och sekularisering betyder för konsumtion, arbetsliv och samhället i stort. Andra rapporter från Kairos Future är "Bana väg för karriär - unga lockas av jämställda arbetsplatser", och Generation Ambition, som handlar om vad som får 30-40-åringar att trivas på jobbet. De menar att utöver individuella egenskaper är det även organisationens förmåga att skapa förutsättningar för framgångsrikt chefskap som avgör vår lämplighet som chefer i olika organisationer.


Men det verkar som nästa generation inte är intresserade av en chefspost. Teorier spår att lön och hierarkisk makt inte är värt det i ungas ögon. Kommer vi då att ha chefslösa organisationer? Eller tar vi in projektledare för den rollen?

En vän till mig, tillika 80-talist, kämpade sig genom en dyr utbildning i USA med sikte på karriär som revisor. Efter mindre än ett år på en välkänd firma insåg han att det inte var värt det och bytte bana. Hans kollegor såg 10 år äldre ut än de var och den extremt hierarkiska och traditionella byråkulturen tilltalade inte, trots ett tidigare intresse för partnerskap efter x antal år. Kulturen ”Du ska vara tacksam att få jobba för oss!” krockade med värderingen ”Ni ska vara tacksam att jag vill jobba för er!” och inställningen att jag vill trivas med det jag ägnar större delen av mitt liv åt.

There have been a number of studies conducted and articles written about how to manage Generation Y. It is important that managers who may be unfamiliar with this generation read up in order to understand their needs, desires and habits. Again, it is impossible to engage someone without first coming to terms with who they are and what they are at your organization to achieve. Källa

Dags för arbetsgivarna att se över sina argument och sin organisation. Göra sig attraktiva för arbetskraftens värderingar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar